Orlando Jonathan Blanchard Bloom (n. 13 ianuarie 1977, Cantenbury, Kent, Anglia) este un actor britanic de cinematografie.
CarierǎPrimul rol important a lui Orlando Bloom a fost în filmul "Wilde" (1997), film apreciat de critici, și care i-a adus multe oferte de roluri, pe care el le-a refuzat însa, pentru a face teatru. Dupa "Wilde", Orli a urmat "Școala de Muzica și Teatru Guidhall" pentru trei ani.
În teatru, Orlando a apărut în piese precum: "Pescărușul", "A Douăsprezecea Noapte", "Femei din Troia".
Apoi Peter Jackson a "descoperit" în 1999 frumusețea clasică a lui Orlando Bloom pentru mult mediatizata trilogie "Stăpânul Inelelor" ("The Lord of the Rings").
Prezent la audițile pentru "Stăpânul Inelelor", Orlando alege să dea o probă pentru Faramir, dar regizorul Peter Jackson nu îl acceptă în acest rol, considerând că este mult mai potrivit pentru Legolas."Legolas nu vorbește mult - preferă să lase faptele să o facă."Următoarele 18 luni și le petrece în Noua Zeelandă, învățând să călărească și să tragă cu arcul."Am început cu trasul cu arcul, am călărit aproape douăzeci de cai, m-am antrenat la sala de forță și am învațat modul elfilor de a vorbi și de a lupta.
După ce a jucat în cele trei fime din "Stăpânul Inelelor", a lucrat cu Ridley Scot in "Elicopter la pământ" ("Black Hawk Down").
În 2003 au fost lansate "Banda lui Kelly", "Pirații din Caraibe: Blestemul Perlei Negre" și "Întoarcerea Regelui"-cel de-al treilea film al trilogiei "Stăpânul Inelelor".
În 2004 au avut loc premierele la "Troia" și "Meciul cel mare" ("The Calcium Kid").Tot în 2004, Orlando Bloom a jucat primul său rol principal într-o producție importantă, "Regatul Cerului" ("The Kingdom of Heaven"), din nou împreuna cu Ridley Scott. A jucat rolul principal- Drew Baylor în filmul "Elizabethtown", în regia lui Cameron Crowwe
Filmul independent "Haven" ("Refugiul") a debutat în 2004 la Festivalul de Film din Toronto. Orlando Bloom a jucat și a și co-produs filmul.
Partea a doua a "Piraților din Caraibe", numită "Pirații din Caraibe: Cufărul Omului Mort" își începe filmările în martie 2005 și urmează să fie lansată în vara lui 2006. Fanii așteaptă cu mare nerăbdare vara anului 2007- moment în care va fi lansată cea de-a treia parte a filmului și anume "Pirații din Caraibe: La Capătul Lumii".
My opinion:
Apoi Peter Jackson a "descoperit" în 1999 frumusețea clasică a lui Orlando Bloom pentru mult mediatizata trilogie "Stăpânul Inelelor" ("The Lord of the Rings").
Prezent la audițile pentru "Stăpânul Inelelor", Orlando alege să dea o probă pentru Faramir, dar regizorul Peter Jackson nu îl acceptă în acest rol, considerând că este mult mai potrivit pentru Legolas."Legolas nu vorbește mult - preferă să lase faptele să o facă." - Ce geniu! Nu s-ar fi potrivit cu faramir deloc! Un adevarat geniu. Mersi Peter Jackson!